Създателите на хитовата игра Fortnite съдят Apple

Нов фронт във войната срещу „Apple“ отвори разработчика на Fortnite и други популярни видео игри Epic Games. Компанията е подала официална жалба срещу правилата на App Store до антитръстовите органи на ЕС.

От „Epic Games“ искат европейски регулатор да предприеме действия срещу „Apple“, след като производителят на iPhone „наказа“ Fortnite за опит да заобиколи задължителните механизми за плащане в играта на „App Store“. „Apple“ обикновено получава 30% комисионна за всички подобни транзакции.

Според ръководителя на „Epic Games“ Тим Суини, „Apple“ няма право да блокира транзакции чрез други платежни услуги или да изисква дял от тях. Извършването на плащания в отворените магазини за приложения на „Apple“ и „Google“, според него, е необходима стъпка към премахване на несправедливото предимство, на което се ползват компаниите, които притежават мобилни платформи.

В жалбата от „Epic Games“ обвиняват „Apple“, че използва своята платформа iOS за създаване на неконкурентна среда – включително, наред с други неща, 30% „данък“ върху покупки в „App Store“. Също така, според компанията за разработчици „Fortnite“, „Apple“ напълно елиминира конкуренцията във всичко, свързано с разпространение на приложения и плащания на iOS устройства. Всичко това, според авторите на жалбата, нарушава законите на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *