Фандъкова: Кабелът, който уби 16-годишното дете, е бил напълно незаконен

Кабелът, убил 16-годишния Людмил, докато се е разхождал в София с баща си, е бил прокаран напълно незаконно, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя говори пред медиите предостави резултатите от проверката във връзка с фаталния инцидента на бул. „Иван Гешов“ в района на болница „Св. Иван Рилски“.

„Смъртта на 16-годишния Людмил е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. Казвам го като майка и като всеки родител, който в момента изпитва страх и гняв. Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Видяхме тяхната мъка. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства, които са около този фатален инцидент, трябва да бъдат разкрити. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, хората, чиито действия или бездействия са довели до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая по моя заповед беше назначена проверка, която в много кратък срок да установи обстоятелствата и конкретните отговорности. Тази проверка приключи и съм с част от екипа, който участваше в проверката, за да можем да дадем отговори на много от въпросите, които всички си задават. В първите часове след трагедията много от институциите, които имат отношение към този случай, побързаха да заявят, че нямат отношение и отговорности.

За нас беше важно да изясним всички обстоятелства и да покажем конкретните отговорности на конкретните институции. Проверихме всички обекти на място, които се оказаха, че са незаконни. И за трите обекти, които са на тротора, няма издадено удостоверение за въвеждане на експлоатация. Другите два обекта на територията на болницата също са напълно незаконни, тъй като и за тях няма одобрени схеми за въвеждане в експлоатация.

Конкретно за кабела, който се предполага, че е станал причина за смъртта, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но въпреки това има сключен договор с „ЧЕЗ Електроразпределение“ за предоставяне на електрическа енергения, договърт е за присъединяване. Договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка, издадена през 2011 г. от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа. Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият е документ за въвеждане в експлоатация на обекти. Въпреки това напрежението се подаваше до ден-днешен, докато не наредихме да бъде спряно. Нито за един обект няма документ за въвеждане в експлоатация. С други думи, имаме подадено напрежение, но без да имаме подадени документи за въвеждане в експлоатация“, каза Фандъкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *