Двойно се е увеличила силата на ураганите в Атлантика

Максималната скорост на ураганите в субтропичния Атлантик в района на Бермудските острови се е увеличила повече от два пъти средно през последните 60 години. Учените смятат, че ​​това е причинено от повишаването на температурите на океана в региона поради климатичните промени. Връзката между двете явления се разкрива в статия, публикувана в списанието „Environmental Research Letters“, цитирано от руския сайт „Lenta“.

Катастрофалното усилване на ураганите се дължи на енергията, която се дава на атмосферата от океанската повърхност под формата на топлина. Между 1955 и 2019 г. средната интензивност на ураганите край Бермудите, измерена чрез максимални скорости на вятъра, се е увеличила от 56 на 113 километра в час (увеличение от 10 километра в час за десетилетие). В същото време температурата на океанската повърхност се е повишила с 1,1 градуса по Целзий.

Изследователите също така разработиха метод за прогнозиране на силата на ураганите, използвайки теорията за потенциалната интензивност на ураганите, данни за атмосферните влияния и наблюдения на повърхността и горния слой на океана в и около ураганите, преминаващи в рамките на 100 километра от Бермудите през последните 65 години . Оказа се, че за по-точна прогноза е необходимо да се вземат предвид не само температурата на морската повърхност, но и топлината, съдържаща се в горния слой на морската вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *