Винаги готов: Отбелязваме Международния ден на скаутите

На 15 февруари всяка година се отбелязва Международният ден на скаутите. Думата „scout“ в превод означава „разузнавач“. Само след седмица скаутите отново ще имат повод за празник – Световният ден на идеята за побратимяване, който се отбелязва от организациите на скаутите в света. Датата 22 февруари е избрана, тъй като на този ден през 1857 г. в западен Лондон е роден „Главният скаут на света“ – сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, британски генерал. Негови са думите: „…Не се задоволявай с това, да бъдеш посредствен, дръж си очите отворени, бъди подготвен. И, ако някой те попита, за какво да си подготвен, отговорът ти нека бъде „За всичко!“…

Много хора все още помнят девиза „Бъди готов!“ и отговора: „Винаги готов!”, но малцина знаят, че това не е лозунг, измислен от идеолозите на комунизма. Призивът младите хора да бъдат подготвени за всяка една ситуация принадлежи на човек, който никога не е имал нищо общо с тази идеология. Основите на скаутската организация са поставени през лятото на 1907 г. в Англия от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел. Заедно с няколко помощници, той събира двадесетина момчета, синове на приятели и хлапета от всички слоеве на обществото и отива с тях на лагер на о. Браунси в залива Пуул, графство Дорсет, южна Англия. В тези години само армията излизала на лагер на палатки и затова инициативата му е била необичайна и дори рискована. Опитният военачалник разделя момчетата на патрули, определя за водачи по – големите измежду тях, предоставя им възможност за незабравими преживявания – плуване, походи, проследяване, игри… Вечер около лагерният огън, децата слушали в захлас разказите на сладкодумния си ръководител. Бейдън Пауел издава книгата „Скаутство за момчета“ (Scouting for boys) , която става едно от най търсените четива и вдъхновява хиляди младежи сами да изграждат патрули и да се обединяват в отряди. За изключителните му военни заслуги и за създаване на Скаутското движение, на което се посвещава до края на живота си, е удостоен с благородническа титла.

В наши дни мнозина свързват скаутите с клишето от американските филми за малки момиченца и момченца, които или продават курабийки и лимонада, или обикалят къщите да събират пари за благотворителност. Но в основата си скаутството учи на различни знания и умения, чрез занимания на открито и обучителни игри, включително първа долекарска помощ, оцеляване сред природата, ориентиране, запалване на огън, връзване на възли и други. Организацията е основана на демократични принципи и има за цел развитието на младите хора в различни насоки – поведенчески, образователни, спортни, хуманни и лидерски. Тя е политически необвързана и нерелигиозна. Отворена е за всички без оглед на произход, възраст, пол, вяра или раса. Организацията на скаутското движение има три нива – Световна организация на скаутското движение, регионални организациии и национални организации. Седалището на СОСД (Световна организация на скаутското движение) и на неговото Изпълнително бюро е в Женева, Швейцария. От всяка страна-кандидат само една скаутска организация се признава като национална и се приема за член. Европейският скаутски регион също има седалище в Женева.

В България, първият за страната ни разузнавачески отряд се формира в София през 1911г., по инициатива на генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк. Организацията на българските младежи-разузнавачи (ОБМР) се сформира през 1923 година от скаутски отряди от Варна, София и Самоков. За редовен член на Световната организация на бой-скаутите със седалище в Лондон ОБМР бива призната и приета през втората половина на 1924 г. През 1940 година организацията се саморазпуска. По време на Втората световна война и последвалите години на тоталитарно управление до 1989 г. не предоставят условия за развитието на движение като скаутското. Голяма част от водачите на ОБМР са репресирани, архивите на Организацията са унищожени. Такава е съдбата и на скаутските организации в останалите страни на Европа, в които е установено тоталитарно управление.

Комунистическата версия на американските скаути е измислена от съпругата на Ленин – Надежда Крупская, която превръща скаутите в пионери. След Октомврийската революция скаутското общество, подобно на много други социални движения, които имат голям брой привърженици в предреволюционната Русия, е официално забранено. Но Съветското правителство се възползва от значителния обществен интерес към темата за извънкласното образование на по-младото поколение и създава заместител на скаутите – пионерската организация. Заедно с основните принципи на движението, пионерската организация заимства от скаутите и тяхното мото: „Бъдете готови!”. Всички организации на децата и младежите са строго идеологизирани – една съществена разлика между скаутите и техните подражатели. Разбира се, установения комунистическия режим в България след 09.09.1944г. не закъснява да последва братския Съветски съюз. На 02. 11. 1944 г. с решение № 7, т. 16, Политбюро на ЦК на БКП възлага на Работническия младежки съюз (РМС) , като пръв помощник и резерв на партията, да изгради детско-юношеска организация и да се заеме с нейното пряко ръководство. Организацията е наречена „Септемврийче“, а след смъртта на Георги Димитров през 1949 г. РМС е преименувана в ДКМС и „Септемврийче“ става Димитровска пионерска организация (ДПО) „Септемврийче“. За родените след 1981 година в България думите: „Бъди готов! Винаги готов!“ вероятно не означават нищо. Но за родените преди тях, те навяват спомена за червената връзка, за манифестациите, пионерските отряди и дружини, пионерските лагери…

Опити за възраждането на скаутското движение в България започват след 1991 г. На 7 януари 1999г. Организацията на българските скаути бива призната от Световната организация на скаутското движение и приета за редовен неин член след процедура на пощенско гласуване.

Към днешна дата в Организация на българските скаути (ОБС) членуват отделни клубове, които са разпределени по населени места. Всеки от тях има своя структура и дейности. „Организация на българските скаути е доброволна, неправителствена, неполитическа, невоенизирана образователна организация. Организация на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип. В организацията няма нито един служител на на трудов договор. Членовете на Организацията към момента са 1520. Благодарение на демонстрираната през годините активна работа на стотици доброволци от Организация на българските скаути за развитие на младежкия сектор в България, и след приемане на закона за младежта, съгласно заповед РД-09-293 от 04.06.2014 г. на Министъра на младежта и спорта, Организация на Българските скаути вече е официално призната като една от трите национално представени младежки организации“, съобщават от сайта Организация на българските скаути (ОБС).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *