Съзвездие от британски музиканти протестира срещу визовия режим след Брекзит

Повече от 100 британски музикални звезди, сред които са легендите сър Елтън Джон, Брайън Мей и Ед Шийрън, публикуваха отворено писмо, в което обвиняват правителството и настояват за спешни мерки относно концертната дейност след Брекзит. Те определят бездействието на властите като „срамно“ и поставящо ги в още по-тежко положение след пандемията от коронавирус, пише „BBC“.

След сделката за Брекзит, музикантите от Обединеното кралство, трябва да получават стандартна виза за всеки свой концерт или турне в държава от ЕС. Това доведе до много призиви за преразглеждане и прецизиране на сделката, но въпреки тях до момента не са инициирани преговори за безвизов режим на изпълнителите.

„Вече е твърде скъпо да се работи в Европа след Брекзит. Реалността е, че британските музиканти, танцьори, актьори и техните екипи са срамно провалени от тяхното правителство“, коментират хората на изкуството в писмото.

По-рано тази седмица министърът на културата заяви, че  „вратата е отворена“, ако ЕС е готов да разгледа предложенията на Обединеното кралство за постигане на споразумение за музикантите.

Междувременно стана ясно, че изпълнителите, които планират концерти на територията на Европейския съюз, ще трябва да проверяват правилата за всяка една държава-членка. От тях може да се изискват многократни визи или разрешения за работа, което според някои експерти в индустрията ще бъде изключително скъпо и дори непосилно – особено за музикантите в началото на кариерата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *