Мариус Донкин навършва 71 години

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин навършва днес 71 години. Екранният цар Симеон (във филма ”Златният век”) от златното поколение актьори на България, е роден на 13 февруари 1950 г. във Варна. Мариус Донкин завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за дрматичен театър през 1971 г. Започва да играе в трупата на Драматичния театър в Пловдив, а по – късно на сцената на Театър „София“. След 1979 г. се премества в Народния театър „Иван Вазов“, а от август 2016 г. е негов директор.

С емблематичния си моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана” миналата година актьорът посрещна 70-та си годишнина по най-красивия начин за един актьор – на сцената. Световноизвестният френски писател и драматург Ерик – Еманюел Шмит пристигна по негова покана. Авторът на пиесата се качи с Донкин на сцената и изиграха заедно част от спектакъла. Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана”, режисиран от преподавателката в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска, има редица престижни награди от родни и международни форуми, а билетите за него свършват с месеци напред. Премиерата бе на 16.12.2004г.

Ролята на Донкин в моноспектакъла му донася наградите “Кристален ангел” на Фестивала “Видлуння” в Украйна, Голямата награда на “Албамонофест” в Албания, “GranPrix” на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Северна Македония, Специалната награда на фестивала във Фуджейра, Арабски Емирства и Наградата на Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово.

За тази своя роля актьорът винаги споделя: „Много пъти съм казвал: За мен това не е спектакъл, представление, за мен това е един диалог, споделяне и изповед. Затова е нещо много важно за мен“. А какво казва директорът на НТ „Иван Вазов“ за театъра по време на Пандемия: „С любов оцелява театърът, ако мога с една дума да кажа“.

През изминалата година под знака на Covid-кризата, театърът нямаше шанс да отбележи подобаващо 170-годишнината на своя патрон Иван Вазов. Но пък бе организирана и осъществена прекрасна инициатива, с медийната подкрепа на БНТ: „Препрочитаме Вазов“. Бяха заснети 130 клипа от режисьора Борис Радев, в които актьори, интелектуалци, културни дейци, политици, банкери, учени, работници и деца четат избрани откъси от творчеството на Иван Вазов. Те се излъчваха в продължение на над 4 месеца в ефира на БНТ, в сайта и страницата на театъра във Фейсбук. Началото бе на 3 март. Чрез кампанията „Театърът ви аплодира“ Народният театър „Иван Вазов“ прикани своите зрители и приятели да благодарят лично и поименно на медици и здравни работници, които са го подкрепили в труден момент по време на пандемията.

В специална секция на сайта си и на мониторите на касите театърът публикува имената на тези медици, а списъкът ще се допълва и обновява. Начало на кампанията бе поставено на 23.12.2020 в залата на Голяма сцена със спектакъла „Част от колекция“. Преди месец представители на Народния театър „Иван Вазов“ начело с техния директор Мариус Донкин и звездите на трупата Аня Пенчева и Георги Мамалев лично посетиха медиците от Covid-отделението и ДКЦ на университетската болница „Софиямед“. Поводът бе да им поднесат специални подаръци от името на цялата трупа на театъра и да им пожелаят хубави, спокойни и здрави дни през новата година. Почти през цялата изминала година университетският медицински комплекс се грижи безвъзмездно за PCR и антигенните тестове на всички актьори и служители на Народния театър, който им се отблагодари за усилията с кампанията „Театърът ви аплодира“.

Към днешна дата на официалната си страница във Фейсбук и в официалния канал в YouTube, Народния театър на живо показва какво се случва зад кулисите преди началото на спектакъл, заедно с някои от най-популярните актьори от трупата. На 02.02.2021г. стартира стриймингът от гримьорните и сцената на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, представление от кампанията „Първите седем“. Второ излъчване на живо имаше на спектакъла „О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ…“, а третият стрийминг с първите минути от моноспектакъла „КАРАКОНДЖУЛ“ на Валери Йорданов бе на 09.02.2021г. Любопитно: На днешния ден 13 февруари 1895 г. двамата братя Люмиер – Луи и Аугуст – патентоват първата кинокамера, която може да възпроизвежда движещи се картини. Ето защо тази дата все още се смята за рожден ден на световното кино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *