Изложба показва най-интересните археологически находки през 2020 година

Най-интересните находки от изминалия археологически сезон могат да се видят от днес в Националния археологически институт с музей към БАН.

Изложбата се организира за 14-а поредна година в навечерието на професионалния празник на археолога – 14 февруари, съобщава „БНР“. Сред експонатите има украшения, монети и фигури на няколко хиляди години, открити през 2020-та при разкопки в България

350 експоната от 27 археологически обекта, собственост на 16 музея в България. Така в цифри звучи изложбата „Българска археология“, която за 14-та поредна година организира археологическия институт с музей към БАН.

Находките за златни, сребърни и бронзови украшения, изящни керамични фигури и съдове, сребърни монети, разказва гл. ас. Камен Бояджиев от отдел „Експозиция“ пред националното радио.

„Освен самите предмети много важна е информацията, които тези проучвания ни носят за контекста, средата, в която съществуват и се развиват тези находки за много богатото културно-историческо наследство по нашите български земи“.

Желязна брадва от VI в. пр. Хр., открита при разкопките в района на Угърчин, е един от акцентите в тазгодишната изложба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *