Костадин Ангелов: Когато затегнем мерките, пречим на икономиката, когато ги отпуснем – не ни е грижа

Здравният министър Костадин Ангелов подчерта, че през последните дни се наблюдава една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. Той говори по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа.

Когато в резултат на увеличаване на инфектираните затягаме мерките,  се говори, че пречим на икономиката. Когато решим да разхлабим мерките заради намалелия брой на заразените – се твърди, че нас не ни е грижа. Искам да кажа, че всички ние, които стоим срещу вас, плащаме висока лична цена. Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави

Не мога да подмина с невнимание това, което се случва в ЕС. Проблемите с доставките на ваксини на европейско ниво, проблемите на отделните държави, проблемите на Европейската комисия, всичко това рефлектира и в нашата страна. Миналата седмица получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване, с което ни се заостря вниманието, че България трябва да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород. Ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ“, изтъкна министърът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *