Здравословни подправки и билки, които можем да отглеждаме вкъщи

Всеизвестно е, че подправките са от решаващо значение за вкуса на всяко ястие. Кулинарни авторитети, чрез различни тв формати, ежедневно обогатяват и повишават културата ни на готвене и хранене. Ресторантьори, шеф готвачи и блогъри акцентират на здравословните менюта, ухаещи на свежи билки и подправки. Съвременните домакини все по – често опитват нови рецепти, експериментират в кухнята, стремят се да формират у децата си навици за здравословно и балансирано хранене.

Пресни подправки вече целогодишно могат да се намерят на пазарите и в хранителните магазини. Обикновено ползваме само няколко стръкчета, а останалите потапяме в съд с вода, завиваме в намокрена хартия или плик и често забравяме в хладилника, или пък замразяваме. Малко известен факт е обаче, че половината от хранителната стойност на растенията се губи в рамките на 30 минути след откъсването им. Затова няма нищо по-хубаво от това – да можем да откъснем колкото ни трябва от подправките, които сами сме засадили на двора или балкона. Дори в кухнята може да се обособи подходящ кът, откъдето ще ухае освежаващо.

Отглеждането на билки не отнема повече време и грижи от това на цветята и храстите. Освен подправки може да се засадят и ядливи цветя /теменужка, латинка, невен…/, подходящи за гарниране на ястие, коктейл, или захаросани като украса на торта. Това ще бъде приятно занимание и за децата вкъщи. Може да провокирате интереса им като го направите заедно и им възложите грижата да ги поливат периодично. Впоследствие с радост ще разпознаят и откъснат тази подправка, която ви е нужна за семейния обяд или вечеря. В домашни условия може да се отгледа дори често спрягания напоследък не само като прекрасна източна подправка, но и като лек – джинджифил. Красив е и като цвете.

Може да започнете отглеждането на подправки от семена или от готов разсад. Най – добре е да се купи от специализиран магазин, или от производители на пазарите. Ако изберете да засеете своите подправки, предварително ги счукайте леко в саханче, за да покълнат по – бързо.. Почвената смес задължително трябва да е насипана върху дренажен слой от инертни материали. Може да оставите част от семената в пакетчето и няколко седмици по – късно да засеете отново, за да удължите реколтата и да имате свежи подправки по всяко време. Режете често от тях, защото така стимулирате растежа им, но не ги късайте, за да не увредите корените.

При недостатъчна площ на балкона, саксиите/сандъчетата могат да бъдат разположени вертикално. В някои търговски обекти се предлагат иновативни саксии подходящи за по-малки пространства, които освен че спестяват площ, изглеждат и доста атрактивно.
Често използвани билки и подправки, които може да се отгледат в домашни условия:

Босилек – „царската билка“ Периодично режете 1/2 или 2/3 от височината му. Така босилекът се разклонява и развива нови свежи листа. Специалисти твърдят се, че босилекът гони комарите.

Мащерка Ако засадите мащерката до други растения, тя ще отблъснете от тях листните въшки, заради силния си аромат.
Магданоз – „Зеленото злато“ Двугодишно растение, най- често използваната подправка, нужно е редовно поливане.

Салвия

Градински чай Подходящи за отглеждане на тераса са ниските сортове. Може да се засажда през пролетта или чрез резници в края на лятото. Многогодишно растение. „Няма от какво да умре човек, който гледа градински чай“ гласи една средновековна поговорка.

Джоджен

Засява се през пролетта чрез семена, или засаждане чрез разделяне на стари растения – коренища. Трябва да се подстригва, за да избива и да се раздвоява.

Розмарин

Многогодишно растение, размножава се чрез резници през юли/август или засяване в ранна пролет. При добро поддържане може да стане голям и да го ползвате дълго.

Див лук

Чудесна подправка и красиво цвете, чиито полезни качества са познати и използвани от векове в китайската медицина. Обича слънцето и не се нуждае от много вода.

Мента

Расте много бързо, не се нуждае от специални грижи. Издържа и на температурни промени. Не е препоръчително да се засажда в една саксия, заедно с други подправки.

Копър

Едногодишно растение, по-трудно се отглежда на балкон, но не е невъзможно. Обича повече слънчева светлина, добре е да се засади в по-дълбоки съндъчета.

Наближава времето, когато всяко домакинство планира пролетно почистване, разместване, преподреждане и освежаване на дома. Месец март е най-подходящ за обособяване на билков кът, ако все още нямате такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *