ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии

Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 4 април. Крайният срок, в който политическите формации могат да подават заявление, изтича в 17:00 часа на 17 февруари, съобщава „БНР“.

Във вота може да участват партии и коалиции, регистрирани в ЦИК. Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция. 

При подаването на документите трябва да е внесен депозит от 2500 лева по банкова сметка в БНБ. В заявлението за регистрация на партия се посочва пълното или съкратеното наименование според съдебната ѝ регистрация и се заявява наименованието, под което ще бъде отпечатана в бюлетината. За коалициите се посочва пълното или съкратено наименование на коалицията според решението за образуването й. Представя се списък с имена, единният граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партии или коалиция. Всеки избирател може да участва само в един списък. 

Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *