Асен Балтов: Ваксините, които са в България, ни защитават от британския щам на COVID-19

Директорът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов заяви, че е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици Той гостува в предаването „Неделята на НОВА“ където обясни, че в момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус.

„Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици“, коментира Балтов.

По думите му в момента, в който ваксините бъдат налични в страната, те ще бъдат поставени максимално бързо. Според професора по преценка на личния лекар пациенти, прекарали коронавирус, трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотврати слепване на тромбоцитите.

„Има публикация, която показва, че при млади спортисти, прекарали коронавирусна инфекция, има леки поражения. Това са млади, активни хора, при които също има опасност от усложнения.

В момента от всички, постъпили в Пирогов имаме 7 доказани случая на тази мутация. Този щам се разпространява най-вече между по-младите хора на възраст между 20 и 50 години. В момента ваксините, които са в България, ни защитават от тази модификация”, заяви директорът на Пирогов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *