Карнавалът във Венеция ще се проведе онлайн

Карнавалът във Венеция започва днес, но заради пандемията от COVID-19 той ще се проведе онлайн, съобщават италиански електронни издания, цитирани от „БНР“.

Мотото на събитието е „Магията на карнавала във Венеция идва при теб, където и да си“. Днес и утре, а също и в периода 11-16 февруари почитателите на карнавала могат да проследят всяка вечер от 17 до 18,30 ч. стрийминг версия на шоуто, която ще се излъчва от двореца Ка Вендрамин Калерджи – палацото, в което е Казиното на Венеция.

Излъчването на проявата ще е в официалните канали на карнавала в социалните мрежи Youtube, Facebook, Instagram, Twitter и Telegram и по телевизия „Телевенеция“. Иначе днес и утре, а също и в периода 11-16 февруари ще има и редица онлайн ателиета за карнавални костюми и маски, за театрални маски, за марионетки, за традициите на карнавала.

Карнавалът във Венеция води началото си от 1162 година, като поводът за първото му провеждане е победата на Венецианската република в битката с партиарха на Аквилея Улрико ди Тревен.

В чест на успешния край на войната жителите на Венеция започнали да се събират на площата Сан Марко и да организират ежегоден празничен фестивал. Традицията станала официална по време на Ренесанса, а през XVI век бароковият карнавалът бил и начин да се запази историческия престиж на Венеция пред света.

При упправлението на Свещената Римска империя и бъдещият император на Австрия Франц II фестивалът бил забранен. Това станало през 1797 година, след което дълги години събитието не било отбелязвано. През XIX век се организирали отделни, по-малко карнавали, но те били по-скоро частни събития в тесен кръг.

През 1979 година италианското правителство решава да възроди традицията и да подкрепи туристическата индустрия на Венеция. Оттогава насам карнавалът във Венеция се провежда всяка година и всяка година е посещаван от милиони туристи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *