Почитаме Св. Харалампий – Чуминден и Св. Валентина

Почитаме Св. Харалампий – Чуминден и Св. Валентина На 10 февруари се чества Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, както и Св. Валентина. Той е от фиксираните празници в църковния календар. Свети Харалампий бил епископ в град Магнезия, Тесалия, по времето на император Септимий Север (196-210г.). Когато бил над 100 годишна възраст, във времена на страховити гонения срещу християните, той бил заловен и измъчван жестоко, но не се отказал от Христа и всеки път с молитви изцелявал раните си.

Това вдъхновило много езичници да приемат християнството. Загинал мъченически през 198 г. на преклонната 113 годишна възраст. Св. Валентина е малко известна светица, в сравнение с католическия си съименник св. Валентин. Но тя е тази, която Православието почита и то на 10 февруари. За нея се знае малко – родена в Кесария, град близо до Палестина. Тя става жертва на гоненията срещу християните по времето на Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Още млада девица, тя е изправена пред съд от Фирмилиан, управител на Палестина. Като знак на отказа си от християнството, Св. Валентина е заведена пред езически жертвеник, но непоколебимо хвърля камък върху него и му обръща гръб. В резултат тя е пребита и обезглавена. Традиции, поверия и забрани Житието на светеца разказва, че приживе той помагал на хората като лекувал техните болести и рани. В традиционните народни представи на българите, Св. Харалампий се осмисля и почита като господар или „заповедник“ на всички болести и най-вече на чумата.

В народния календар днешният ден е известен като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи наименованието „чума” е събирателно за всички страшни за онова време болести като шарка, холера, туберкулоза… Смята се още, че Свети Харалампий пръв открил, че медът лекува. Затова се почита и като лечител на болестите, и като покровител на пчеларите. На този ден се извършва ритуално почистване на дома, премита се къщата и двора. Поверието е, че заедно с мръсотията, се изхвърлят навън всички болести.

Стопанката меси обреден хляб с орнаменти – кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата и по края на питата венец – символ на здравето. Докато втасва хляба, носи мед в църквата, за да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се яде питата на обяд и се ползва като цяр до следващата година. Традиционно за празничната трапезата заедно с питата с мед, се приготвя свински джолан. Още едно поверие свързваме с днешния празник – днес Хараланбей/Араланбей „араландисва” (прекадява) земята, т.е. тя се затопля и може да започне обработката й, но на този ден не може да се работи на полето.

Имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Валентина, както и сродните им имена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *