Опасност от лавини в нашите планини и този уикенд

Лавинната опасност в планините остава, тъй като топлото време прави снега неустойчив, а вятърът води до пренос на снежна маса. Това предупреждават от Планинската спасителна служба, цитирани от „БНР“.

От Спасителната служба съветват любителите на зимните спортове да бъдат внимателни и да карат само по маркираните писти, а хората отишли в планината на разходка първо да се информират за метеорологичната обстановка в района, в който искат да отидат.

„Пирин, Рила, в Мальовишкия циркус и високите части на Мусаленския циркус, а тук на Витоша в района на Капакливец и естествено Стара планина – Джендема. Хората, когато искат да се разходят, нека първо да се запознаят с метеорологичната обстановка в района, в който искат да отидат, внимателно да се кара, теренът да бъде само на ски пистите.

Статистиката в момента показва, че от началото на 2021 година имаме 17 акции, което наистина е сериозно като цифра. За жалост само двама са със застраховки“, заяви Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба към БЧК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.