Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

Тялото на алпиниста Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, съобщиха за „БНР“ от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. 

Новината бе потвърдена от Министерството на външните работи. Ето текста на цялото съобщение на ведомството:

„С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени“.

Любопитното е, че причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информацията, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *