Венцислав Мутафчийски: Фитнесите са най-опасни

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че валят сигнали за неспазване на мерките в моловете и зимните курорти. Той каза още, че от края на миналата седмица има раздвижване в болниците, за целта е проведена среща с директори на столични лечебни заведения.

„Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място.

Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за деня, толкова болни сме имали преди това за седмица. Има „събуждане“ на вируса в столицата, в Кюстендил, това е категорично. Директорите и медиците да се подготвят, за това, което ги очаква.

Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост, на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са по-високи. Нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици“, коментира Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *