Костадин Ангелов: София отново е в червената зона по заболеваемост

Наблюдава се покачване на заболелите от коронавирус в София от седмица и столицата отново е в червената зона на картата със 120 заболели на 100 000 за 14 дни. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него е притеснително, че само за ден от 30 до 50% от позитивните проби от две лечебни заведения са без S-антиген, което показва, че има вероятност заразените да са с новия британски вариант.

От изследваните в Националния център по заразни и паразитни болести в момента са доказани само 33 такива случая от изследваните 48 проби. От друга гледна точка не смятам, че имаме нужда от такъв тип лампи или червени флагове, за да покачваме вниманието на хората.

Ние нищо не крием, всеки ден следим каква е ситуацията. В София наистина има раздвижване, наблюдаваме го от една седмица. Когато се прецени, че съществува ясна тенденция, която да изисква мерки, това веднага ще стане ясно“, коментира Ангелов.

Той заяви, че в трета фаза на Националния план за ваксинация ще бъдат имунизирани членовете на ЦИК, на районните и секционните избирателни комисии, както и на мобилните комисии. Ваксините, които държавата ни очаква през февруари, са достатъчни за едновременното провеждане на втора и трета фаза от Плана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *