Правителството отпусна 20 милиона лева за изграждане на модерни центрове в училищата

Правителството отпусна 20 милиона лева за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.

„За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите учебни заведения е предвидено максимално финансиране до 300 000 лева, а за по-малките – до 50 000 лева.

През 2020 г. 153 училища получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети. „Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване – обзаведени и модернизирани кабинети.

Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заседанието. Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието.

Министър Вълчев информира, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *