Възстановяват движението в платното за Кулата на магистрала Струма

Възстановено е движението в платното за Кулата на АМ “Струма” при 8-ми км. Участъкът, на който в събота вечерта се срути скална маса на пътното платно, е обрушен. Монтирана е нова предпазна мрежа с обезопасителни въжета, за да се предотвратяват нови срутвания, каза пред медиите председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който направи оглед на място.

Той благодаря на алпинистите и на служителите на пътноподдържащата фирма за изключително усилената работа в много лоши метеорологични условия. При минусови температури, много силен вятър и въпреки дъжда през нощта и сутринта успяха да обрушат изцяло ската, така че да се осигури безопасността на пътуващите и да възстановим движението,  каза Терзийски.

Председателят на АПИ информира, че служители на всички областни пътни управление и на пътноподдържащите фирми извършват денонощни огледи на всички рискови участъци от републиканската пътна мрежа. Ако бъде установен риск от падане на камъни и скална маса, участъкът ще бъде обозначен, а при необходимост и ще се ограничава преминаването, за да може веднага да започнат дейности по обрушване и укрепване на  района, обясни той.

Георги Терзийски съобщи, че агенцията ще използва експертизата на научната и техническата общност, на експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от Университета по архитектура, строителство и геодезия, за да се  ползва и техният опит за още по-успешно извършване на оценка и анализ на риска от срутвания. Целта е да действаме превантивно, за да предотвратим срутвания, посочи Терзийски.

В отговор на въпрос председателят на АПИ информира, че участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна  остава затворен.  Там също се работи изключително усилено в светлата част на деня, независимо от недобрите метеорологични условия. Амбицията ни е максимално бързо да отворим участъка, но след като наистина се убедим и експертите дадат гаранция, че преминаването ще бъде безопасно, отбеляза Терзийски и допълни, че утре продължават дейностите по сложното обрушване на съседния до срутището  район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *