Диетолози посочиха най-полезните храни за възстановяване от COVID-19. Техните съвети бяха публикувани от индийския вестник The Pioneer.
Диетологът Прити Тяги съветва тези, които са преболедували коронавируса, да добавят към диетата си по-сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни. Освен това тя препоръчва да се яде повече кисело мляко, и да се консумират кисели краставички и боб. Всичко това, по нейно мнение, ще помогне за възстановяване на чревната микрофлора и укрепване на имунната система.
Също така, д-р Тяги съветва да се яде шепа орехи, бадеми или тиквени семки за закуска, които са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат на тялото да се възстанови от болести. Орехите също са богати на цинк, селен, протеини и витамин В, които играят важна роля за здравето на отслабения организъм.
Д-р Рохини Патил вярва, че след заболяването не трябва веднага да се връщате към обичайния си начин на живот и диета. На първо място, Патил препоръчва да спите осем – девет часа на ден, тъй като след заболяване имунната система продължава да се възстановява след тежката борба с коронавирусната инфекция.
Лекарят съветва да пиете колкото се може повече течност и да се пазите от физически и психически стрес. За да възстанови естествения воден баланс на тялото, тя препоръчва да се пие вода със семена от чиа и босилек.
Диетологът Андрей Князков пък горещо препоръчва българската чушка към менюто на заболелите от COVID-19.