104 години от раждането на един от най–обичаните президенти в историята на САЩ

Джон Кенеди се ражда на 29 май 1917 година в Бруклайн, щата Масачузетс, САЩ. Още като дете Джон е с крехка физика и често съпътстван от различни заболявания. Поставена му е диагноза „болест на Адисън“. Въпреки това той спортува интензивно, а като ученик се отличава с бунтарски дух. Преди да отиде в колеж, една година посещава Лондонско училище по икономика и политически науки.

Постъпвайки в университета в Принстън се налага да преустанови обучението си, заради заболяване от жълтеница. Продължава обучението си в Харвард, където завършва международни отношения с отличие. Два пъти пътува до Европа, запознава се и с главата на католическата църква. Интересът му към политиката, с който е закърмен в семейството, се засилва след европейската му обиколка.

През Втората световна война участва във военни действия, въпреки лошото си здравословно състояние. За геройските му изяви, получава няколко отличия, между които и „Пурпурно сърце“. След приключване на войната започва да работи като журналист, но решението му е да влезе в политиката. Два мандата е кмет на Бостън, печелейки с голяма разлика срещу своя конкурент от републиканската партия. През този период пише и книгата „Образът на смелостта“, за която получава награда Пулицър. На 12 май 1953 година на пищна сватба се жени за фотографката Жаклин Лий Бувие.

През 1960 година се включва в кандидат-президентската надпревара на демократическата партия. На 12 септември същата година произнася прочутата си реч в Хюстън, вече като кандидат от партията на демократите. Кенеди печели сърцата на американските гласоподаватели в множеството дебати със своя конкурент Ричард Никсън, които за първи път се излъчват по телевизията. Най-младият избран президент полага клетва на 20 януари 1961 година.

Създаването на Корпуса на мира е едно от първите начинания на Президента, за подпомагане на страни от третия свят. Вътрешната му политика е насочена срещу расовата дискриминация, премахване на сегрегацията и за равни граждански права. По време на управлението му има бум в тежката индустрия и автомобилостроенето. Влага много страст в надпреварата за овладяване на Космоса и е сигурен, че могат не само да застигнат, но и да изпреварят руснаците. Целта му американски космонавти да стъпят на Луната до края на десетилетието се осъществява, макар и след неговата кончина.

Превърналият се в любимец на нацията Кенеди постига успех във външната политика, овладявайки Кубинската ядрена криза през 1962 г. – един от най-опасните моменти в ядрената надпревара между двата враждуващи лагера. Поучил се от провала си в Залива на прасетата, той успява успешно да се справи с управлението на кризата, последвала разполагането на съветски ядрени бойни глави в Куба. През 1963 г благодарение на целенасочената му политика се постига първото споразумение за контрол над ядрените оръжия – Договорът за ограничена забрана на ядрените опити. На 26 юни 1963г. посещава западен Берлин и произнася реч, която е аплодирана от източната страна на вече изградената стена.

Семейство Кенеди внасят различна атмосфера в Белия дом, като го преобразяват изцяло. С това се заема президентската съпруга – Жаклин. Двамата оказват специално внимание на артисти, писатели, музиканти, учени, спортисти, които стават чести гости в Белия дом. Младата президентската двойка става любимка на цялата нация.

Зловещото показно убийство на Кенеди на 22 ноември 1963 г. шокира целия свят. Трагичната му съдба го превръща в една от иконите на нацията и той продължава да живее в съзнанието на много американци като един от най-великите президенти на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *