Проф. Мутафчийски: До края на годината трябва да имаме 18 милиона дози

„Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи“. Това заяви пред „БНР“ председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

„На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „Пфайзер“. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“, коментира той. 

За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес. 

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии. 

„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили“, сподели Мутафчийски. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *