България дарява ваксини срещу коронавирус на Република Северна Македония

Президентът Румен Радев оповести, че България ще дари голямо количество ваксини срещу коронавирус на Скопие, предаде БНР, като се позовава на изказване на държавния ни глава.

Радев каза също, че се обсъжда идеята държавната помощ в туризма да бъде използвана за безплатни лагери на ученици и студенти от Република Северна Македония в българските планински и морски курорти.

„Да прекарат част от ваканциите си и това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавната поддръжка да осигурят напълно престоя и да имаме някаква образователна, някаква хуманитарна програма. Ако ние успеем това да го постигнем, това всъщност ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда и противопоставяне на хората от нашите две страни“, каза президентът от Италия, където е на официално посещение.

Той има среща с италианския си колега Серджо Матарела, като в разговора е била засегната и темата за разширяването на ЕС в посока страните от Западните Балкани. Срещу това има голяма опозиция от Кремъл. Бившето правителство на Бойко Борисов спъна процеса с аргументи от историята.

Радев подчерта, че напредък по европейското разширяване ще има при категорични позиции на самите държави кандидати. 

„Обясних много ясно българската позиция – че ще имаме напредък по въпроса на разширяването, когато и самите страни демонстрират ясно, категорично, необратимо тяхната воля за напредък.

Това се вижда, това вече си оценява от много европейски лидери. Президентът Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция. Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път, но има ясни критерии за членство, така че всяка страна трябва да покажа, че устойчиво и необратимо ги изпълнява“, каза още държавният ни глава. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *