Ваксината на Moderna с отлични резултати при хора между 12 и 18 години

Moderna стана вторият производител на ваксини срещу Ковид-19, който обяви успешни резултати при ваксинацията на хора между 12 и 18 години.

В проучването са участвали 3700 души на възраст от 12 до 18 години, като в групата, в която всички са били ваксинирани, няма нито един симптоматичен случай на COVID-19, а в плацебо групата е имало 4 случая. Това значи 100% ефикасност на ваксината, но с уточнението, че говорим за поне 14 дни след втората поставена доза. Но ако говорим за това да няма нито един симптом на COVID-19, дори единичен, както и да няма позитивен PCR тест за коронавирус при участвалите в изследването, ефикасността на ваксината е 93%.

AstraZeneca започна първите си тестове върху деца над 6 години през февруари, докато ваксината „Комиранти“, произведена от съдружието между Pfizer и BioNTech, вече получи спешно одобрение в САЩ за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като опитите с препарата показаха по-добра ефективност, отколкото при участници на възраст между 16 и 25 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *