Министър Кирил Петков уволни двама от надзора на ББР, привиква и големите кредитополучатели

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се явиха на публичното изслушване в ресорното министерство.

На него присъства единствено председателят на Надзорния съвет Стамен Янев, който сигнализира, че Управителният съвет на ББР не давал на надзорния информация за отпусканите големи кредити.

Формалният повод за освобождаването на Симеонов и Бурска е неявяването на срещата разговор в министерството на икономиката, обясни министър Кирил Петков и цитира писмо, в което двамата цитират негови думи, в които според тях ситуацията е определена като „цирк“:

„Първо искам много ясно да кажа, че днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама членове не дойдоха, защото това за мен е начинът, по-който прозрачността всъщност влиза във всичките места, където трябва да отиде“, каза възпитаникът на Харвард и предприемач.

Валентин Михов и Васил Щомов са предложени да влязат в надзора на ББР, ако бъдат одобрени от Българската народна банка, каза още Петков.

Той въведе лимит от 5 милиона лева за максимален кредит, който може да бъде отпуснат от банката за развитие.

По отношение на големите кредити председателят на надзора Стамен Янев сигнализира, че Управителният съвет не е предоставял информация.

„Виждайки по-големи кредити, имах желанието да бъде докладвано на принципала, за да може да се вземе точна и ясна позиция доколко този пит кредити биха могли да изпълнят целите и приоритетите, зададени в закона, устава и стратегията на банката“, каза той.

За утре са поканени за изслушване компаниите, които са получили най-големите кредити от ББР. Министър Петков обяви, че кредити за близо един милиард лева са раздадени само на осем компании.

Подобен подход на изслушване на ръководството ще бъде използван за Българската консолидационна компания, заяви още Петков, който след изслушването даде брифинг за медиите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *