Служебното правителство освобождава шефа на ДАНС

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде освободен от поста си с решение на служебния кабинет на Стефан Янев. Правителството предлага за поста шефа на териториалната дирекция „Национална сигурност“ в Кюстендил Пламен Тончев.

Като мотив за исканото уволнение Янев посочи, че Георгиев е уронил престижа на службата и се е ръководил от политически интереси. От своя страна час по-късно председателят на ДАНС отвърна, че служебният силов вицепремиер Бойко Рашков е с отказан достъп до класифицирана информация.

“Не съм съгласен с мотива, че съм уронил престижа на ДАНС. Чакам си указа и с гордо вдигната глава си тръгвам от агенцията. За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия”, заяви Георгиев.

Тезата му потвърди и бившият премиер Бойко Борисов.

“Махането на шефовете на служби, особено сега на ДАНС, единствените причини са разкриването на шпионските мрежи на Русия. От тук нататък никой, мога да се обзаложа, никога в България повече няма да разкрие руски шпиони. Никога повече някой няма да си сложи главата в торбата. Това е причината”, коментира Бойко Борисов в централата на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *