Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския щам

Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския вариант на Ковид-19 при поставени две дози. Резултатите са на изследване на Националата здравна служба на Англия, което ще позволи разхлабване на ограниченията, смята британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

Две дози от ваксината на Pfizer са 88 % ефективни срещу заболяване със симптоми от индийския вариант и 93 % срещу британския вариант. Ефикасността на AstraZeneca след две дози е съответно 60 и 66 %. Ефективността на двете ваксини е 33 % срещу индийския вариант три седмици след поставянето на първата доза, при 50 процента срещу британския вариант. Мат Ханкок отчита, че е много важно да бъдат поствени и двете дози от ваксините. Британското правителство планира да отмени останалите ограничения във връзка с новия коронавирус на 21 юни.

Ваксинацията срещу Ковид-19 във Великобритания започна през декември миналата година първо с ваксината на Pfizer, а след това от януари и с AstraZeneca. От април се използва и препарата на Moderna.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *