Google ще създава квантов компютър

Google ще похарчи милиарди долари за изграждане на квантов компютър. Това съобщава The Wall Street Journal.

В публикация, представители на корпорацията заявиха, че са на път да разработят комерсиален квантов компютър. Очаква се създаването му да приключи до 2029 година. За да работи по направата на компютъра, Google отвори нов кампус в Санта Барбара. В него се помещават квантов център за данни, лаборатории за изследване на оборудване и производствени съоръжения за производство на квантови процесорни чипове.

Корпорацията възнамерява да инвестира няколко милиарда долара в създаването и развитието на нови технологии. Представители на компанията са уверени, че инвестицията ще се изплати, тъй като новото устройство ще направи възможно извършването на изчисления за три минути и половина, които модерен компютър ще извърши за 10 хиляди години.

Квантовият компютър се различава от обикновения компютър по това, че обработва и съхранява информация в кубити – това е квантов разряд, който също се състои от единици и нули, но не се ограничава до тези стойности. В момента Google има системи, базирани на сто кубита. Плановете на американския IT гигант са да създаде машина, способна да извършва изчисления с един милион кубита.

Gartner изчислява, че до 40% от големите корпорации ще участват в инициативи за квантови изчисления до 2025 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *