България с двама щангисти на младежкото световно в Ташкент

Двама български щангисти ще ни представят на Световното първенство за младежи до 20-годишна възраст в Ташкент. Шампионатът в столицата на Узбекистан започва тази неделя и ще продължи до 31 май.

В кат. 102 кг ще вдига Васил Маринов, той е представител на Клуб „100 войводи“ от Сливен с треньор Станимир Колев. На европейското за мъже миналия месец в Москва Маринов записа 167 кг изхвърляне, след това изтласка 200 кг, получи шок на 208 кг, но в последния си опит се събра на същата тежест и така с двубой 375 кг завърши шести в крайната подредба.

Другият наш представител ще бъде Христо Христов в кат. 109 кг. Варненецът е от Клуб „Титан“ и в Ташкент ще бъде воден от личния си треньор Живко Николов. Все още тийнейджър Христо е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един кг не му стигна за златото.

Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Христов е един от четиримата наши щангисти, измежду които ще се определят двамата ни представители на олимпийските игри в Токио.

Шампионатът в Ташкент е последната олимпийска квалификация, след която ще станат ясни участниците в японската столица. В последния момент от състава отпадна Ангел Русев, поради болки в лакътя треньорският щаб начело с Иван Иванов прецени, че е по-добре да не се рискува с участието му, защото на него ще се разчита за световното.

По различни причини отпаднаха още Иван Димов, Георги Йочев, Николай Стоичков и Коце Захаринов. Васил Маринов и Христо Христов ще пътуват за Узбекистан в сряда, а състезанията в техните категории са насрочени за 30 май, следващата събота, в предпоследния ден на шампионата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *