Разкрита е нова вреда от цигарения дим върху пасивните пушачи

Учени от Университета за наука и здраве в Орегон откриха, че хроничното излагане на цигарен дим от води до загуба на тегло и когнитивно увреждане, особено при мъжете. Новите последици от вредния навик са докладвани в списанието Environmental Health Perspectives.

Изследването показва как вторичният дим влияе върху мозъка и метаболизма на 62 мишки, изложени на цигарен дим в продължение на десет месеца. За това е използвано специално устройство, което „пуши“ кутия цигари във вентилирана лаборатория. В едната група тествани животни е имало мишки от див тип, в другата – гризачи, в тялото на които се произвежда човешкият протеин тау, който играе важна роля в развитието на болестта на Алцхаймер.

Оказва се, че цигареният дим намалява телесното тегло при мишките от див тип, което също се влошава при преминаване през лабиринти. Учените са идентифицирали по-значими промени в хипокампуса при мъжете отколкото при жените.

Също така цигареният дим оказва силно влияние върху дейността на мозъка на гризачите, както и върху експресията на гени в нервните клетки. Въпреки че животните от див тип са били по-засегнати, учените смятат, че резултатите от експеримента показват вредното въздействие на цигарения дим върху нервната система на хората около пушача, особено за мъжете, които са най-уязвими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *