По-заразна мутация на коронавируса е установена у нас

Мутация в британския вариант на коронавируса, типична за бразилския, е установена за първи път в България, съобщи министерството на здравеопазването.

При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести изследване на клинични проби за коронавирус от страната, е установена тази мутация, като тя не е по-опасна, но е по-заразна.

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на Covid-19 през последната седмица на април.
Поради тежкото протичане на заболяването, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

В прессъобщението се посочва, че резултати от изследвания показват, че мутацията може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу Covid-19 или естествено заразени и преболедували лица.

Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за да бъдат ограничени рисковете, трябва непременно да се вземат проби от ваксинирани хора, които са се разболели 15 дни след поставяне на втората доза от ваксината. Същото трябва да се случи и с хора, които повторно се заразяват, след прекарана инфекция, доказана с PСR тест.

Според някои изследвания въпросната мутация на вируса може да се окаже трудна за преодоляване от имунната система на ваксинирани и преболедували вече Covid-19 и те отново да се окажат застрашени. 

По-малкият брой тестове в последната седмица вероятно е резултат от измамно успокоение сред хората, че опасността е отминала, смята проф. Кантарджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *