Да си спомним за легендарния блус и рок певец Джо Кокър

Джон Робърт Кокър се ражда на 20 май 1944 година в Шефийлд, Великобритания. За първи път се изявява на сцена, когато по-големият му брат Виктор го кани на сцената по време на свое участие. Тогава Джон, когото всички наричат Джо, е дванадесетгодишен. Започва да пее по пъбове и клубове в родния си град още на 15 години. Групата, която сформира, заедно с трима приятели през 1960 година се разпада година по-късно. Впоследствие продължава с други банди и под различни псевдоними.

Първият му сингъл „’ll Cry Instead“, както и първият му хит „With A Little Help From My Friends“ са кавъри на песни на Бийтълс. Превърналата се в хит песен заема челно място в британската музикалната класация, а Кокър пожъва огромен успех при изпълнението и на живо на рок фестивала в „Уудсток“, а също и на няколко рок фестивали в Америка. Пол Маккартни и Джордж Харисън са впечатлени от Джо и му позволяват да запише кавъри на още две песни на Бийтълс.

В забележителната си кариера Джо Кокър има издадени 22 студийни албума, както и множество концертни записи. Участва в 40 световни турнета. Последният му концерт е в Хамърсмит, Лондон през юни 2014 година. Същъта година, на 22 декември умира от рак.

С неповторимият си дрезгав глас талантливият певец изпява много кавъри и песни, писани специално за него. Превърнали се в безспорни хитове, те са обичани от няколко поколения почитатели на рок и блус музиката по света.

Песните му „You Are So Beautiful”, “You Can Leave Your Hat On“ „Unchain My Heart”, “Now That The Magic Has Gone”, “Summer in the City”, “Don’t Let Me Be Misunderstood”, “Never Tear Us Apart“ са само една малка част от хитовия репертоар на неповторимия и незабравим изпълнител.

Емблематична за темпераментния Джо Коър безспорно е Версията на песента “You Can Leave Your Hat On”. Тя е избрана за еротичния танц на Ким Бейсингър във филма „Девет седмици и половина“ (1986 г.). От излизането му, хитовото парче присъства неизменно в концертния репертоар на музиканта, но и в множество интерпретации на еротични спектакли.

Друга хитова песен на Кокър в дует с Дженифър Уорнс „Up Where We Belong“, записана за филма с Ричард Гиър „Офицер и джентълмен“ (1982 г.), печели както Grammy, така и награда на филмовата Академия за музика.Ivetka sent Yesterday at 22:11Джо Кокър е удостоен от кралица Елизабет Втора с ордена на Британската империя през 2007 г. за приноса му към музиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *