Google представи Android 12

Google обяви нова версия на Android. Основните функции на операционната система са демонстрирани във видеото, публикувано в YouTube.

Следващата версия на операционната система за смартфони беше представена по време на традиционната конференция на Google I/O 2021. Android 12 претърпя основен редизайн в сравнение с ранните версии. По-специално, основните цветове на интерфейса вече ще се основават на тапета и ще се адаптират към дизайна на работния плот. На заключения екран на вашия смартфон ще се появи нов по-голям часовник.

Преработена е системата за уведомяване – сега съобщенията от приложенията се събират в едно голямо „балонче“. Анимацията на външния вид на системните елементи също се е променила. Бутоните са станали по-големи, поради което броят им на основния екран е намалял.

Към Android 12 са добавени нови настройки за поверителност. С помощта на системната статистика потребителят ще може да разбере колко често някои приложения са осъществявали достъп до камерата, микрофона и геолокацията. Също така в горния десен ъгъл на екрана ще се появи малка зелена точка, което означава, че определена програма използва камерата или микрофона на телефона.

В момента бета версията на ОС е достъпна за разработчици, първата тестова версия за потребителите ще се появи на 18 май. Android 12 ще бъде напълно достъпен за смартфони до края на годината, но графикът за внедряване на операционната система ще зависи от конкретния производител и модел на устройството.

Очаква се конкурентната операционна система iOS 15 на Apple да бъде обявена на 7 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *