Учени предупреждават: Всякакво количество алкохол вреди на мозъка

Изследователи от Оксфордския университет заявиха, че няма „безопасна доза алкохол“, която да не засяга мозъка. Пиенето на каквото и да е количество алкохолни напитки уврежда централната част на човешката нервна система, съобщава авторитетното издание „The Guardian“.

Учените отдавна спорят за ефекта на умерените количества алкохол върху човешкото тяло, но всички направени изводи са неясни, отбелязва вестникът. Предишни изследвания показват, че една чаша червено вино на ден може да предотврати заболявания като диабет тип 2, остеопороза, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания.

Умерената консумация на алкохол често се счита за безвредна за здравето на мозъка, но според британските учени това мнение вероятно е погрешно.

„Няма праг, при който консумацията на алкохол не би имала последици – всеки алкохол в каквото и да е количество е вреден“, казва авторът на изследването Аня Топивала от университета в Оксфорд, добавяйки, че алкохолът засяга целия мозък, а не само части от него, както се смяташе преди.

В проучването са участвали 25 378 жители на Обединеното кралство. Учените са анализирали данните за всеки от тях, като са обърнали внимание на възрастта, пола, образованието, консумацията на алкохол, размера на мозъка и здравословното състояние според ЯМР, начина на живот, както и лошите навици като пушенето.

Екипът установи, че ниската плътност на сивото вещество в мозъка е свързана с консумацията на алкохол. Също така, поради алкохола, обемът на сивото вещество при пиещите участници в проучването е значително по-малък. Всъщност учените посочват: „колкото повече пиете, толкова по-лошо работи мозъкът ви“.

Хората, страдащи от хипертония и с висок индекс на телесна маса, са били особено предразположени към намаляване на обема на сивото вещество, отбелязват експертите. Според тях дори пушенето няма такъв ефект върху централната част на човешката нервна система.

Докато алкохолът има отрицателен ефект върху мозъка, други проучвания показват, че пиенето на алкохол в умерени количества има благоприятни ефекти върху други органи в човешкото тяло, въпреки че избягването на алкохола е признато за ключов начин за избягване на сериозни здравословни проблеми, каза Топивала.

Сивото вещество е концентрирано главно в мозъчните полукълба, мозъчната кора и дълбоките структури на мозъка. Това е колекция от нервни клетки, отговорни за повечето от функциите на висшата нервна дейност на човека. По-специално, той изпълнява следните неврофизични функции: възприятие, реч, мислене, памет, зрение, емоции и внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *