Откритите гигантски космически ускорители отварят нова ера в астрономията

Международен екип от астрономи, ръководен от Китайската академия на науките, е открил дузина певатрони, мистериозни източници на високоенергийни космически лъчи. Откритието, според изследователите, променя представите за Млечния път и отваря нова ера в астрономията. Това се съобщава в статия, публикувана в списание „Nature“.

Учените са регистрирали повече от 530 фотона с енергия над сто тераелектронволта (TeV), включително един с енергия от 1,4 петаелектронволта (PeV), което е рекорд сред всички наблюдавани високоенергийни фотони. Известно е, че ултрависоко енергийното гама лъчение (над сто TeV) е знак за PeVatron, гигантски космически ускорител на протони или електрони, който може да бъде експлозия на свръхнова, област на активно образуване на звезда или черна дупка.

Откритието е направено с помощта на все още изграждащата се обсерватория LHAASO под ръководството на Института по физика на високите енергии (IHEP) на Китайската академия на науките. Фотоните регистрираха първата половина от детекторния масив, който беше завършен в края на 2019 г. и работеше 11 месеца през 2020 г. Фотоните с енергии, надвишаващи един PeV, идват от активна звездообразуваща област в съзвездието Лебед. 12-те стабилни източника на гама-лъчи с енергия до около един PeV са най-ярките източници на гама-лъчение от Млечния път в зрителното поле на LHAASO.

Резултатите показват, че Млечният път е пълен с певатрони, докато най-големият ускорител на Земята (LHC в CERN) може да ускори само частици до 0,01 PeV. Досега прогнозираната граница на енергия за космическите ускорители беше 0,1 PeV, но откриването на LHAASO увеличи тази граница. Самите певатрони все още не могат да бъдат идентифицирани, въпреки близките плерии (мъглявини пулсар), остатъци от свръхнова и зони, образуващи звезди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *