Свръхзвуковата Ивет Лалова стана на 37 години

Най-бързата българка Ивет Лалова-Колио празнува своя 37-и рожден ден днес. Ивет Мирославова Лалова се ражда на 18 май 1984 г. в София, в семейство на лекоатлети. Започва да тренира лека атлетика в „Левски“ при Константин Миланов, а първото и призово класиране е четвърто място на световно първенство за девойки в Унгария през 2001 г. Две години по-късно, през 2003 г. печели златни медали на 100 и 200 метра на европейското първенство за девойки във Финландия.

Двадесетгодишната Ивет става национална рекордьорка през 2004г. на състезание за Купа Европа в Пловдив на 100 м с 10:77 сек. С това постижение талантливата ни атлетка става и шеста във вечната световна ранглиста, както и 2-ра в европейската. Същата година на летните олимпийски игри в Атина, младата надежда в спринта завършва на четвърто място на 100 метра и е пета на 200 метра гладко бягане жени.

През 2005 година Ивет става европейска шампионка на 200м в зала. В началото на лятото печели турнира „Златният шпайк“ на 100м, но за съжаление, седмица по-късно на турнир от веригата „Super Grand Prix“ в Атина, преди старта и на 100 м, Ивет претърпява инцидент. При сблъсък с друг атлет тя чупи бедрената кост на крака. Периодът и на възход е спрян от тази злополучна контузия. На крака и са направени 7 операции, поставят и 38-стантиметров пирон.

Първоначално надеждите са да проходи стабилно, но за бягане не става дори дума. Затова и повечето специалисти прогнозират край на спортната и кариера. Ивет обаче проявява воля, борбеност и сила на характера. Стиска зъби и благодарение на медицинските специалисти и своя силен дух, след почти две години се възстановява напълно. Със завръщането си на пистата на турнир в Белград, Лалова си осигурява квота за олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Най-бързата българка Ивет Лалова и до днес е едно от големите имена в световната лека атлетика. Тя е единственият атлет, участвала на 4 олимпиади, готви се и за 5-та – в Токио. Нейната амбиция, воля, упоритост са в пример за младите спортисти. В своята достойна за уважение кариера, спортистката има 7 медала на 60, 100 и 200м от европейски първенства. Има три престижни места от класиране във финали на Световни първенства, както и призови класирания на участия в „Диамантената лига“.

През 2012 година голямата ни атлетка основава клуб по лека атлетика – „Ивет Лалова Спринт Академи“ за деца и младежи. От 2018 г. клубът е организатор на национален лекоатлетически турнир „Открий шампиона в теб“ и се реализира по програма „Децата и спортният клуб“ на ММС.

От 2009 г. красивата Ивет е заедно със спринтьора Симоне Колио, с когото от 2013 г. имат и официален брак. Живеят в Риети, Италия, където тя тренира с италианския специалист проф. Роберто Бономи.

Екипът на „dalirazbra.bg“ пожелава успех и поредно достойно представяне на голямата ни атлетка на предстоящата олимпиада в Токио! Бъди жива и здрава, Ивет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *