Служебният здравен министър променя реда на ваксинацията срещу COVID-19

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповед, с която прави нова организация на ваксинацията срещу коронавирус сред населението и с която се създават логистични пунктове за получаване на ваксини от личните лекари.

В заповедта е записано, че до утре, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.
Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, личните лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, но само ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително, ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

В издадената днес заповед се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *