Отбелязваме Деня на българския спорт

Днес е професионален празник на работещите в сферата на спорта. Ден, в който изказваме своята признателност и уважение към всички спортисти прославили името на България по света. Ежегодно празникът се отбелязва с множество инициативи в цялата страна за популяризиране на масовия спорт за всички възрасти.

Денят 17 май е обявен през 2006 г. като ден за честване на българския спорт. През далечната 1894 година, на тази дата в България пристигат 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Мисията им е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Те за първи път внасят в България футболни топки и различни уреди за гимнастика.

Първи пристига Шарл Дюванел (два месеца по-рано от останалите), за да преподава в Русенската мъжка гимназия. Останалите заминават да в различни градове на страната: Шарл Шампо – роден в Ааро (Софийската мъжка гимназия) , Даниел Бланшу – роден в град Лозана (учител в Кюстендил), Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер (Търновската мъжка гимназия), Жак Фардел – роден в Нюшател (Казанлъшкото училище), Луи Айер – роден в Хомберт (Ломското училище), Август Векер – роден в Обони (Пловдивската мъжка гимназия), Жорж де Режибюс – роден в Ивердон (Варненската мъжка гимназия), Виктор Роберти – роден в Мудон (Силистренското училище), Емил Кюпфер – роден в Таскрен, (Габровската мъжка гимназия).

Един от тях – Жорж дьо Режибюс е емблематично име във футбола. Той предава и по нашите земи магията, наречена футбол. По време на футболната си кариера е вратар на Грасхопър от Цюрих. Преподавателят във Варненската мъжка гимназия запалва футболната искра и на 14 май 1894 година се провежда първият български футболен мач. Впоследствие Режибюс е организатор и рефер на много училищни двубои. Режибюс се занимава още с гимнастика, бокс и борба.

Шарл Шампо и Луи Айер основават емблематичната гимнастическа организация „Юнак“, а Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г.

Честит празник на всички спортисти и спортни деятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *