ББР раздала огромни кредити на свързани с Пеевски фирми

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е раздала близо милиард лева на 8 фирми, 4 от които са може би индиректно свързани с бившия депутат Делян Беевски.
Това заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Това са нашите средства на данъкоплатците. От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани“, подчерта Петков.

„Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на 8 компании.

По закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е точно 100% държавна, 99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло“, заяви Петков.

„Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на 8 души. Надзорният съвет ще бъде освободен“, завърши Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *