Три големи спортни звезди се включват благотворително в проекта „Супертриатлонист“

Нов проект, насочен към приемането и интегрирането на спортисти и хора със специални нужди в триатлона, ще бъде част от програмата на Българската асоциация по триатлон (БАТ) в края на юни тази година. Кампанията, носеща името „Супертриатлонист“, ще представи три големи спортни имена, които ще участват в отбор с младежи със специални нужди, за да насочат социалното внимание към истинските възможности на своите вдъхновени партньори.

Плувецът Цанко Цанков, един от най-успешните ни олимпийци – Евгения Раданова и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще застанат на старта на надпреварата за аматьори и корпоративни участници на 26 юни в Бургас. Всеки от тях ще премине през една от трите дистанции в състезанието – плуване (Цанков), колоездене (Раданова) и бягане (Георгиев). През цялото време трите вдъхновяващи личности ще бъдат в тандем с участници със специални нужди, използвайки необходимите средства за транспортиране – лодка, колело и количка. В проекта ще се включат и младежи, които ще преодоляват дисциплините без чужда помощ. Така създаденият отбор ще носи името „Супертриатлонист“.

Цанко Цанков е един от най-популярните маратонски плувци в момента, автор на световния рекорд за 12-часово плуване в 50-метров басейн без прекъсване. Той е и първият човек, преплувал най-големия български залив – Бургаския.

„За мен е важно да се включа в този проект, за да покажа през личния си пример, че в спорта няма невъзможни неща и че именно спортът е нещото, което ни обединява и вдъхновява. Също така за мен е важно да дадем своята подкрепа на хората с увреждания и да ги накараме да се чувстват още по-значими и равнопоставени членове на нашето общество“, каза Цанков.

Евгения Раданова е един от най-успешните олимпийски спортисти на България и първият българин, участвал и на зимни, и на летни Олимпийски игри. След като дълги години тя задаваше дневния ред в шорттрека на европейската и световната сцена, спечели седем европейски титли, две световни, постави световен рекорд и завоюва три медала на Олимпийски игри в този спорт, софиянката се класира и участва и в колоезденето на писта на Игрите в Атина през 2004 година.

„Приветствам идеята да покажем, че хората с различни физически проблеми също могат да участват в различни спортни занимания, а всички ние да бъдем съпричастни с тях!“, заяви Раданова.

Малко са местата на планетата, на които Красимир Георгиев не е бягал – от Арктика до Сахара. Признава, че рядко има ден без да направи задължителните 30 000 крачки. Георгиев е един от най-силните социални мотиватори за здравословен начин на живот чрез движение и е участвал в множество благотворителни кампании.

„От 2017 насам в България аз съм подкрепил и организирал множество добри и полезни каузи. Децата са ни важни, за да можем да продължим напред като една развиваща се държава. А триатлонът винаги ми е бил на сърце като спорт, който развива изключителни качества“, сподели Красимир Георгиев.

Състезанието в Бургас е първото от двете големи събития в календара на Асоциацията през 2021 година. То ще се проведе на 26 и 27 юни, като в първия ден участие ще вземат желаещите да предизвикат себе си аматьори, участниците в корпоративната щафета, както и проектът „Супертриатлонист“. В неделния ден ще се проведе надпреварата на спортистите, които ще гонят максимален брой точки за класирането в националния шампионат. Форматът на надпреварата ще е спринтов (половин дистанция на всички дисциплини) – 750 метра плуване, 20 километра колоездене и 5 километра бягане.

Записването за надпреварата при аматьорите и в корпоративната щафета продължават, а организаторите се надяват, че участието им рамо до рамо с момчетата и момичетата от „Супертриатлонист“ в съботния ден ще донесе вдъхновение и желание на още повече ентусиасти и партньори да се включат в каузата за включване на спортисти със специални нужди в триатлона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *