Открити са следи от извънземна материя в океана

В проби от океанската кора учените са открили изотопи на плутоний и желязо, които не се намират в земните условия. Статията е публикувана в списание „Science“.

Според авторите на откритието това предполага, че повърхността на Земята периодично достига потоците от материя, изхвърлени по време на експлозии на супернова или сливане на неутронни звезди.

Смята се, че ядрата на всички химични елементи, които са по-тежки от желязото, се образуват в звездната среда в резултат на ядрения процес на последователно улавяне на неутрони и създаването на все по-тежки ядра. Само около половината от тежките нуклиди се образуват бавно като страничен продукт от продължително звездно сливане. В този случай другата половина, включително всички актиноиди, възникват в процеса на бързо улавяне на неутрони.

Учените са успели да възпроизведат процеса на бързо улавяне на неутрони в лабораторни условия, но не е установено как се случва в космоса. Сега по този резултат има две хипотези: при експлозиите на някои видове свръхнови и сливането на неутронни звезди.

Авторите вярват, че тяхното откритие позволява нов поглед върху астрофизичния произход на тежките химически елементи.

Припомняме, че през март бяха открити следи от вода и извънземни органични вещества в почвена проба от астероида (25143) Итокава, доставена от сондата Хаябуса. Органичната материя е представена от нанокристален графит и полициклични ароматни въглеводороди с високо съотношение на деутерий към водород и азот-15 към азот-14.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *