Учени признали за възможността коронавирусът да идва от лаборатория

Международна група учени призна, че има две правдоподобни версии за появата на пандемията на коронавирус SARS-CoV-2, които могат да възникнат както в резултат на зооноза, така и в резултат на изтичане на вирус от лаборатория. В официално писмо, публикувано в списание „Science“, изследователите настояват да се положат всички усилия за установяване на истинската причина за избухването на COVID-19.

През май 2020 г. Генералната асамблея на ООН покани СЗО, заедно с китайски учени, да разберат причината за избухването на SARS-CoV-2. Китайската страна предостави данни и проби, въз основа на които експертите определиха сценария на инцидента в лабораторията като малко вероятен и зооноза (предаване на вируса от животни на хора) с участието на междинен гостоприемник като по-сериозна възможност. И двете версии обаче не са внимателно обмислени.

Според учените поради липсата на данни е необходимо да се приемат сериозно и двата сценария и да се започне задълбочено разследване, минимизиращо конфликтите на интереси. Изследователските лаборатории трябва да публикуват данни за партньорска проверка.

Авторите на писмото признават, че в началото на епидемията, въпреки широко разпространените антиазиатски настроения, много китайски лекари, учени и журналисти са помогнали за събирането на обективна информация за вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *