Междузвездната холивудска икона Джордж Лукас стана на 77 години

Визионерът в киноиндустрията Джордж Лукас навършва 77 години. На 14 май 1944 г., в Модесто, Калифорния, САЩ се ражда Джордж Лукас, който е не само успешен сценарист, режисьор и продуцент. Той е иноватор в американската филмова индустрия и вдъхновител на поколения учени в сферата на технологиите.

За своите младежки години Лукас споделя: „Исках да се състезавам с коли. Не харесвах училище и всичко, което исках, беше да работя по коли. Но точно преди да завърша, попаднах в много тежка автомобилна катастрофа и прекарах това лято в болницата, чудейки се накъде отивам. Реших да се отнеса по-сериозно към образованието си и да отида в колеж“. Още по това време на бъдещия новатор в киното започват да му хрумват идеи за фантастични филми.

След като завършва колеж, той се записва във филмовия отдел на университета в Южна Калифорния. Там среща Стивън Спилбърг, с който ще ги свързва дългогодишно приятелство и партньорство в бъдеще. Именно той подкрепя визионерските му идеи както за „Индиана Джоунс“, така и за „Междузвездни войни“. Талантливият Джордж печели всички възможни студентски награди за кино, както и стипендия от „Колумбия Пикчърс“ за заснемането на късометражен филм.

Амбициозният млад режисьор прави своя пробив в киното през 1973 г. с „Американски графити”. Филмът получава пет номинации за „Оскар” и печели „Златен глобус за „Най-добър филм“ в жанровете мюзикъл/комедия.

След успеха на „Американски графити”, към него са отправени многобройни предложения от кино студия. Лукас обаче се заема със сценария за „Междузвездни войни“. Първият вариант на сценария за филма, който е замислил още в колежа, не получава одобрението на близките му приятели. Работата му върви трудно и бавно, но талантливият Джордж, черпейки вдъхновение и от много книги, завършва и представя готовия продукт на холивудските студия. Продуцентите обаче не го одобряват и се съмняват, че ще има зрителския интерес към тази история за джедаи.

Все пак получава оферта и сключва договор с „20th Century Fox”, с бюджет – като за телевизионна постановка. Това налага и да се проведат кастинги за нископлатени актьори. Сблъсквайки се с много трудности Лукас започва снимки през 1976 година в Лондон.

Когато представя завършения филм пред ограничена публика никой не харесва творбата на Лукас. Единствен Стивън Спилбърг – приятелят от студентските години, го окуражава и мотивира да продължи. Междувременно друг негов близък приятел – Джим Нелсън създава студио за специални ефекти „Индъстриъл Лайт енд Меджик“. Впоследствие той става негов основен партньор при създаването на невижданите дотогава битки със светлинни мечове и космически кораби.

Амбицията на Лукас да направи голям филм кара всички ангажирани, да работят на пълни обороти и да дадат максимум от себе си, за да изпълнят неговия замисъл. Когато всичко се изпипва до последния детайл, Лукас отново организира прожекция за представяне на филма. Фурорът, който предизвиква този път е неописуем…

Официалната премиера на „Междузвездни войни. Епизод ІV. Нова надежда” е на 25 май 1977 г., а успехът – мълниеносен. Награденият с 6 статуетки „Оскар“ филм е последван от продълженията „Империята отвръща на удара“ (1980 г.) и „Завръщането на джедаите“ (1983 г.) . Филмовата поредица пожъва огромен успех по света. Преодолява и Желязната завеса, спечелвайки милиони почитатели и в страните от социалистическия блок.

Семейната сага от шест филма Лукас продава на „Дисни“ през 1912 година.

Богатото въображение на Лукас ражда и поредицата „Индиана Джоунс“, в партньорство с приятеля му Спилбърг. Чрез нея Лукас променя изцяло света на специалните ефекти и звученето на филмите.

Най-популярната и обичана обаче, за няколко поколения, си остава вечната Сага за Скайуокърови, съпроводена от великолепната музика на Джон Уилямс. Героите и историите на Лукас са незабравими, а влиянието му е огромно и до днес. В блестящата му кариера, Лукас е стимулиран както от Спилбърг и Нелсън, така и от Франсис Форд Копола и Харисън Форд, но най-вече от технологиите за правене на кино.

Джрдж Лукас е известен с богатството си, но е известно и че една значителна част от него, той заделя за благотворителни цели – финансира проекти, свързани развитие на киноиндустрията, университетска програма за обучение на специалисти в киното в университета в Южна Калифорния, който завършва, донор е на Фондация “Обама”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *