САЩ отмени санкциите срещу Xiaomi

Производителя на смартфони Xiaomi вече не е под санкциите на САЩ. Американските власти се съгласиха да отменят решението на бившия президент Доналд Тръмп да постави в черния списък китайската телекомуникационна компания.

По-рано тази година американската администрация включи девет китайски фирми, включително Xiaomi, в списъка на забранените за американски инвеститори поради подозрения за връзки с китайски военни структури.

Това е първата стъпка на САЩ към китайците от дълго време и сега компанията за смартфони определено има всички шансове да стане новата Huawei и да вземе от по-големия китайски брат всичко, което е загубил поради американските санкции.

Според изследователската компания Canalys през първото тримесечие на тази година Xiaomi зае третото място в световната класация на производителите на смартфони с пазарен дял от 14%. И най-интересното е, че тя диша в тила на Apple, изоставайки от американската корпорация само с 1%.

Според „Bloomberg“ обаче тук ще свърши американската доброта: има признаци, че администрацията на Байдън възнамерява да продължи да оказва натиск върху Китай. Huawei пострада най-много в тази търговска война – на компанията беше забранено да купува произведени в Америка компоненти, а на други корпорации беше забранено да участват в инфраструктурните проекти на китайската фирма по целия свят.

Huawei на практика загуби пазара на смартфони за две години и половина, отпадна от петимата световни лидери. А в Русия вносът на смартфони под марките Huawei и Honor е спаднал от 3 милиона на 264 хиляди бройки през годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *