Около 7000 тона космически отпадъци са над главите ни

Обемът на космическите отломки е повече от два пъти по-голям от броя на действащите космически кораби, каза пред ТАСС Игор Бакарас, ръководител на информационно-аналитичния център „TsNIIMash“.

Според специалиста сега в околоземните орбити има около 7000 тона космически отломки и 3000 тона работещи космически кораби, включително Международната космическа станция „МИР“.

Точният брой на вече безполезни устройства и техните части е неизвестен, но според изчисленията той може да достигне от сто хиляди до милион. В същото време само по-малко от пет процента от тях могат да бъдат открити и проследени от Земята.

Бакарас добави, че най-задръстеното близоземно пространство до две хиляди километра, което най-често се използва за експлоатация на космически кораби. Част от космическите отломки могат да бъдат опасни и за Земята – при неконтролирано деорбиране и непълно изгаряне в плътни слоеве на атмосферата отломките могат да попаднат върху хората.

Бакарас отбеляза, че миналата година МКС на два пъти коригира орбитата си, за да не се сблъска с космически отломки. Средно годишно се регистрират около 4,5 хиляди опасни подхода на станцията с боклук.

TsNIIMash е руски научен център за ракети и космически кораби. Той отговаря и за автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното пространство, която също наблюдава отломки в орбита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *