Отбелязваме Международния ден на сестринството

Празникът се чества официално от 1974 година по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Това и е рождения ден на Флорънс Найтингейл, която е и основател на модерното сестринство.

Тя обучава медицински сестри по време на Кримската война и изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари – Турция. Благодарение на създадените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни войници смъртността е сведена до минимум.

След войната Найтингейл се посвещава на професията на медицинската сестра – създавайки система за подготовка на кадри. През 1859 година издава книгата „Бележки за болниците“. През 1860 година създава училище за сестри – към болница „Сейнт Томас“ в Лондон – първото светско училище за сестри в света.

Заемайки се с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Флорънс Найтингеил, с нейната борбеност и отдаденост, допринася за промяна във възгледите към сестринската работа, която до тогава е неглижирана. През 1907 г. става първата жена, която получава орден за специални заслуги.

Съвременната професия на медицинската сестра е ценена и уважавана от обществото. Световната пандемията от Covid-19 е предизвикателство, което медицинските сестри посрещнаха достойно и редом с лекарите. Те продължават да са на първа линия и днес обгрижвайки, сблъскалите се с коварния вирус – с грижа, съчувствие и отдаденост.

Екипът на „dalirazbra.bg“ честити празника на всички български медицински сестри, борещи се на първа линия срещу пандемията от COVID-19 и поклон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *