Непоклатимият Били Джоел стана на 72 години

Един от комерсиалните крале на мейнстрийма Били Джоел днес навършва 72 години. Според музикалните критици Елтън Джон, Стиви Уондър и Били Джоел са най-добърите пианисти сред рок звездите.

Роденият на 9 май 1949 година в Ню Йорк, пианист, певец, автор на песни и композитор е с европейски корени. Баща му е немски евреин – имигрант, а майката е британка. От четиригодишен Били ходи на уроци по пиано, а на 14 г. започва да свири в групи. Негова страст е и бокса, състезава се доста години на аматьорския ринг.

Още първият албум на Били Джоел „Piano Man“ през 1973 г. му дава летящ старт. Той създава множество хитови песни и става третият най-продаван солов изпълнител в САЩ. Носителят на шест награди „Грами“ е в челните места на музикалните класации през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

От пробива му през 70-те години, до спадането на пазарния интерес към него през 90-те, способността на Джоел да смесва авторефлексия с носталгични нотки, се оказва ключът за превръщането му в един от най-продаваните поп изпълнители на всички времена. Джоел е меланхоличен и изразителен, той разнообразява баладичните си мелодии за пиано с по-динамични танцувални мотиви.

Престава да записва музика след издаването на албума „River of Dreams“, но продължава с участия в концертни турнета. Включен е в Залата на славата за автори на песни през 1992 г. и в Залата на славата на рокендрола през 1999 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *