Хеликоптерът на НАСА с нов успешен полет на Марс, този път на друга локация (ВИДЕО)

За първи път хеликоптерът „Ingenuity“ се намира на ново място на повърхността на Марс. Успешният пети полет е публикуван в официалния му уебсайт от НАСА. Съобщава се, че полетът е продължил 108 секунди. През това време устройството е минало 129 метра, издигайки се на максимална височина от 10 метра.

Хеликоптерът е снимал повърхността преди кацане. Разработчикът на хеликоптера Боб Баларам сподели, че сега е изправен пред задачата да премести обекта, така че той да не пречи на научните операции на марсохода „Perseverance“. „Можем да направим още няколко полета през следващите седмици и тогава НАСА ще оцени резултатите“, добавя той.

Известно е, че по-рано „Perseverance“ е успял да запише звука на своето движение. Учените се съмняваха, че това е възможно поради тънката атмосфера на планетата. „Този ​​запис ще се превърне в златна мина за нашето разбиране за марсианската атмосфера“, каза Дейвид Мимун, професор във френския университет „ISAE-Супаеро“ в Тулуза.

Хеликоптерът беше поставен в кратера Джезеро заедно с марсохода през февруари, за да се опита да намери следи от възможното съществуване на живот на Марс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *