Намерена е връзка между размера на мозъка и продължителността на прозяването

По-големият размер на мозъка води до по-голяма продължителност на прозяването поради нуждата му от охлаждане, разкрива статия на учени от „Communications Biology“.

Експертите проведоха експеримент с участието на 55 бозайници и 46 птици, като по този начин изследваха 1291 прозявания. Въз основа на резултатите те откриха силна връзка между продължителността на прозяване и броя на мозъчните неврони.

Според тях по-големият мозък има по-високи изисквания за термолиза (отстраняване на топлината от тялото), докато температурата му се определя частично от отделянето на топлина поради активността на невроните. Експертите също така отбелязват, че бозайниците се прозяват по-дълго от птиците поради по-високата си телесна температура.

По-рано невролог каза, че постоянното прозяване може да бъде симптом на опасни заболявания – сърдечна недостатъчност или психично разстройство. Ако се появи на фона на някои съпътстващи симптоми – разсеяност, главоболие, спадане на налягането – тогава трябва да се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *