Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Идеолог и създател на Международното червенокръстко движение е швейцарския хуманист Анри Дюран. Това е и неговата рождената дата.

Българският Червен кръст е единствената национална организация на Червения кръст на територията на България и е част от международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Първите две червенокръстки дружества се създават още след освобождението на България, когато е разделена на Княжество България и Източна Румелия. След Съединението, на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. Организацията е утвърдена с Указ на княза, а самият Александър Батенберг взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20-ти октомври 1885 г.

Председател на Български червен кръст от 2001 година е Акад. Христо Григоров, д-р х.к. През октомври т.г. той получи поредното високо и заслужено признание – орден „За граждански заслуги“ – първа степен.

БЧК работи по няколко десетки програми, проекти, благотворителни кампании, като подпомага най-уязвимите групи в обществото. Организацията в своята дългогодишна история винаги е получавала подкрепа и висока оценка на всичко, което прави за хуманизиране на обществото у нас. В лицето на БЧК всеки нуждаещ се може да намери подкрепа, помощ и съпричастност. В дейностите се включват хиляди активни членове, доброволци, съмишленици и дарители. Днешният ден е повод за признателност и уважение към тях.

БЧК включи целия си ресурс в борбата с COVID-19 и се ангажира с дейности, целящи да подпомогнат институциите да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. Доброволците са на първа линия ежедневно още от първите дни на пандемията, подпомагайки медицинските екипи и оказвайки подкрепа на най-уязвимите.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст предложиха тази година девизът за отбелязването на червенокръсткия празник да бъде посветен на личностия принос на червенокръстците в осъществяването на многобройните каузи на Движението. Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година 8 май да бъде отбелязан с девиза “Моята червенокръстка история”.

Екипът на „dalirazbra.bg“ отправя поздрав и благодарност към всеки един от многохилядната армия доброволци, членове и служители на БЧК с големи сърца! Убедени сме, че всеки един от Вас има не само една червенокръстка история, а тя е част от Голямата история на благородната и хуманна организация – БЧК. Бъдете здрави, червенокръстци и поклон пред вашата мисия в полза на обществото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *